ÖLAND ROOTS 2015

2208 views Leave a comment
DSC02307

De som har hört talas om den lilla reggaefestivalen Öland Roots, har med största sannolikhet hört både besökare, artister och arrangörerna själva kalla festivalen för ”Sveriges mysigaste festival”. Men stämmer detta? Det korta svaret är ”Ja”, men jag ska försöka berätta mer detaljerat om varför det är så.

Det första man får uppleva som besökare på Öland Roots är hur vackert belägen festivalen är. Vid en gammal dansbana, som ligger ensligt ute i en tallskog, i slutet av en grusväg, hittar vi platsen för festivalen. Festivalområdet är litet, intimt och precis lagom mycket av allt. Utöver dansbanan, så finns även den ”stora scenen”, som inte är speciellt stor. men det är precis lagom för att få publikhaven att kännas välfyllda under de större banden. All mat som säljs är vegetarisk, och veganska alternativ är inte svårt att hitta.

Utöver mat och musik så erbjuder festivalområdet flera aktiviteter, och många av dom är riktade mot barnfamiljer. Och just besökare i den åldern är väldigt ovant på andra festivaler, men passar in helt perfekt på Öland Roots. Vid sidan av festivalområdet finns det en mindre familjecamping, där det bor många barnfamiljer, men ungar i alla slags åldrar. Och aldrig känns det konstigt att någon tagit med sin 5åriga dotter till festivalen. Tvärtom faktiskt, det känns bara naturligt och rätt.
DSC02170
Festivalens hjärta, enligt mig, är helt klart campingen. Den ligger precis runt hörnet från konsertområdet, och när banden spelar är det svårt att inte höra spelningarna från någon del av campingområdet. brandvägarna består av små stigar, tallarna står precis lagom tätt och träden är vackert belysta under natten. Området är precis lagom stort, alla får utan svårigheter plats, samtidigt som dom som vill satsa lite mer på camphäng kan ta gott om plats för det.

Bara några meter från campingen så är havet. Besökarna har fri tillgång till festivalens brygga, där många spenderar tid. Nere vid stranden finns även festivalens tredje scen, som spelar musik från natt till gryning. Att bada går finfint, då det är långgrunt och uppfriskande för en smutsig festivalbesökare.
DSC02344

 

 

 

 

 

Men det som gör Öland Roots så utmärkande än så många andra festivaler är stämningen. Lugnet är påtagligt hela tiden på dygnet. Självklart så bjuds det på mängder av dans och campingfester. Men samtidigt så finns alltid lugnet kvar. Öland Roots är den enda festivalen jag besökt där man verkligen kan slappna av och njuta av tillställningen.

Det enda minuset jag personligen har med festivalen är akterna. Självklart så ska det vara reggae som spelas där, och det är fantastiskt hur många Svenska reggaeband som har fått hjälp med sin karriär genom att fått spela på festivalen. Men jag skulle vilja önska mer variation till scenerna. Mer subgenrer, såsom ska, dub, dancehall osv. Dessa subgenrer dyker för all del upp då och då på festivalen genom åren, men jag skulle gärna se mer variation årligen inom reggaens alla former. Och något jag även saknar är den svenska hiphopen i år, som förra året var värdigt representerad av diverse olika bokade artister.

DSC02152

Avslutningsvis så kan jag inte göra något annat än att varmt rekommendera Öland Roots. Årets festival vad mitt sjätte besök där, och det här är en av få Svenska festivaler som jag aldrig tröttnar på. Vildare fest kan du hitta på många festivaler. Men stämningen, lugnet och gemenskapen blir inte bättre än på Öland Roots!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>